Osmošolci

Tehniški dan osmošolcev, namenjen aktivnostim v sklopu projekta Tudi naši predniki so bili knapi, je potekal skoraj v celoti na terenu.
Glavna tema, ki smo jo spoznavali, je bila namenjena uporabi ter transportu lesa za potrebe rudnika.
V družbi diplomiranega gozdarja, velikega poznavalca lokalne dediščine, Gregorja Koželja smo se odpravili proti kanomeljskim klavžam. Ob poti nas je opozoril na številne posebnosti v gozdu, na katere kot sprehajalci nismo pozorni. Predstavil nam je tudi značilnosti drevesnih združb v gozdovih na idrijskem ter nam pripovedoval o vzrokih ter posledicah žledu. Ob poti smo namreč videli številne skladovnice posekanih debel, ki jih odstranjujejo iz poškodovanega gozda.

Pri samih klavžah smo se najprej razgledali, nato pa nam je g. Koželj predstavil delovanje vodne pregrade, poznane kot klavže ali celo slovenske piramide. Izvedeli smo, da je bilo na potokih okoli Idrije kar pet različnih klavž in da so edino kanomeljske tudi dandanes še v uporabi – zajezena voda namreč poganja malo hidroelektrarno.
Klavže smo z različnih perspektiv potem še narisali z ogljem in nekateri tudi ugotavljali, ali bi poleti prišli preverit toploto vode za kopanje. Na deževen in hladen dan nam tam gori ni bilo nič kaj prijetno, pa še smo mislili na kopanje.

Ker so s klavž letno splavili več tisoč kubičnih metrov lesa za potrebe delovanja rudnika, je bilo treba ta les tudi ustaviti, ko ga je voda prinesla do Fare. Temu so bile namenjene t.i. grablje, katerih ostanki so še danes vidni ob sotočju Kanomljice ter Idrijce in tudi te smo si ob povratku v šolo ogledali. Na koncu smo na toplem še povzeli vtise in nova znanja in jih zapisali.

Poleg g. Koželja sva delo skupine vseh osmošolcev koordinirali učiteljici Jasna Škerget ter Urška Lahajnar Ubajiogu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja