Deveti razred

Učenci 9. razredov so se udeležili predavanja o posledicah petstoletnega rudarjenje v Idriji na zdravje prebivalcev in rudarjev, ki ga je pripravil dr. Alfred Bogomir Kobal. Na zanimivem predavanju smo izvedeli, da se posledice kažejo v povišanih koncentracijah radona v kletnih prostorih stanovanjskih hiš. Odkrili so povečane koncentracije živega srebra v zemlji, zraku in vodi in s tem tudi pri rastlinah, živalih in človeku. Dr. Kobal je predstavil tudi raziskave in ukrepe s katerimi so poskušali te negativne posledice zmanjšati.

Po predavanju so se učenci razdelili v dve skupini. V prvi skupini so spoznavali tradicijo oglarjenja v drugi pa izdelovanje iz gline.

Predstavnika turističnega društva iz Krnic sta nama predstavila zgodovino oglarjenja in njen pomen. Po uvodni prestavitvi v učilnici so učenci pred šolo naredili kopo za kuhanje oglja. Ker je bilo potrebno za pripravo oglja nažagati veliko drv smo se preizkusili v žaganju drv z žago »amerikanko«. Merili smo tudi čas in najhitrejša sta bila učenca Jakob Uršič in Mitja Jeram.
Na koncu smo še narisali postopek izdelave kope.
Za sodelovanje se iskreno zahvaljujemo gospodu dr. Kobalu ter predstavnikoma turističnega društva Krnice, Pavlu in Alešu Magajnetu.

Učitelja Vanja Čibej in Marko Fink

 

Drugo skupino sta obiskala gospa Barbara Štembergar – Zupan in njen mož.

Znana sta po svojih unikatnih izdelkih iz gline, katere smo imeli čast občudovati. Pozornost nam je pritegnila posoda, ki so jo včasih v idrijskem rudniku uporabljali za shranjevanje živega srebra. Ker je izdelava le te zelo zahtevna, so se dekleta preizkusila v izdelovanju posodic in skodelic. Zelo so se izkazale, predvsem jih je bilo lepo opazovati na vretenu. Čudovite izdelke je gospa Barbara prelakirala in večkrat žgala, tako, da so si punce tekom dneva naredile prelep uporaben spominek.

Andreja Jereb

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja