Šestošolci – kulinarika

Učenci 6. razreda smo delali v dveh skupinah.

Ena skupina je proučevala, kako so se v preteklosti prehranjevale knapovske družine. Spoznavali smo, kakšne so bile njihove navade v prehranjevanju in s čim so se prehranjevali tekom delovnega tedna ter ob nedeljah in praznikih.
Ugotovili smo, da je bila njihova prehrana zelo enolična: krompir, zelje, repa, žganci, močnik. Ob nedeljah in praznikih pa je bil tudi košček mesa, največkrat jagnjetina in zraven znani idrijski žlikrofi.

V naš dopoldan smo vključili tudi obisk Kendovega dvorca. Še prej pa smo imeli zajtrk. V ta namen nam je naša kuharica skuhala ječmenovo kavo, ki so jo tudi včasih pili za zajtrk. Na Kendovem dvorcu nam je njihov kuhar Franci Pivk skuhal značilno idrijsko jed smukavc in spekel zelševko. Kuhanje smo budno spremljali in si recepte pridno zapomnili. Za pripravljeno hrano nam je mizo pripravila gospodinja Simona Golja Kosmač.

Ob jedi smo resnično uživali, saj je bila zelo okusna. Ko smo se vrnili v šolo, smo na podlagi vseh novih spoznanj izdelali še plakat, na katerem smo predstavili naše delo.

Mentorica kulinarični skupini, učiteljica Darja Červ

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja